Skuteczne oczyszczanie organizmu z toksyn
Co to są toksyny i skąd się biorą?
Słowo toksyna nie brzmi tak groźnie jak
trucizna, ale oznacza to samo.
Codziennie jesteś narażona na działanie
przeróżnych trujących substancji.
Są w tym co jesz i czym oddychasz.
Powstają też wewnątrz twojego organizmu. Oczyszczanie „od środka”, czyli
detoksykacja staje się wręcz niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.
Toksyny występują między innymi w postaci bardzo
aktywnych cząsteczek metabolicznych zwanych wolnymi rodnikami.
W
mniejszym lub większym stopniu zaburzają one homeostazę czyli wewnętrzną
równowagę Twojego organizmu, ograniczają przyswajanie substancji
odżywczych i wypłukują z niego cenne pierwiastki. Skutkiem ich działania
jest spadek odporności i uczucie braku energii.
To właśnie wolne rodniki przyczyniają się do
powstawania poważnych chorób, np.: nowotworów, niewydolności i stanów
zapalnych nerek, układu moczowego czy prostaty a także gwałtownie
przyspieszają proces starzenia.
Często wystarczy detoksykacja i zmiana diety, by zlikwidować przyczynę choroby.
Jakie skutki zdrowotne powoduje nagromadzenie toksyn w organizmie?
- zaburzenia ze strony układu trawienia
- problemy jelitowe
- powolny metabolizm
- cellulitis
- worki i sińce pod oczami
- zgaga
- nieprzyjemny oddech
- problemy ze skórą
- zmatowiałe i łamliwe włosy
- słabe paznokcie
- zmęczone oczy i spierzchnięte usta
- brak spadku wagi pomimo diety
Walczysz z dolegliwościami łykając tabletki,
stosując drogie kremy na cellulitis i katujesz się drastyczną dietą.
Zamiast wymarzonego dobrego samopoczucia i spadku wagi, czujesz się
jeszcze gorzej?
Na czym polega oczyszczanie i w jaki sposób odtruwa się organizm?
Twój organizm potrafi oczyścić się sam z toksyn w naturalny sposób, jednak trwa to długo. W detoksykacji bierze udział:
- wątroba (ma znakomite zdolności regeneracyjne, pod warunkiem, że nie jest poważnie uszkodzona, jest także najważniejszym organem w detoksykacji; trafiają do niej trucizny wchłonięte z układu pokarmowego, alkohol, leki - tu zamieniają się w nieszkodliwe substancje i wydostają się za pośrednictwem nerek i skóry; magazynuje również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach)
- nerki (oczyszczają krew z trujących substancji, dzięki nim pozbywamy się też nadmiaru wody, soli i hormonów)
- jelito grube (wydalanie niestrawionych resztek pokarmu, wody, celulozy, włókien roślinnych, martwych komórek krwi, śluzu i chorobotwórczych drobnoustrojów; obecne we florze jelitowej bakterie chronią przed infekcją ze strony grzybów, drożdży, wirusów, pasożytów i szkodliwych bakterii)
- skóra (narząd służący do wydalania, czyli oczyszczania organizmu; wraz z potem przez pory skórne usuwane są związki toksyczne, szkodliwe produkty przemiany materii i nadmiar wody)
- płuca (poprzez płuca wchłaniasz tlen i usuwasz dwutlenek węgla)
- układ limfatyczny (czyli węzły chłonne, naczynia limfatyczne i przewód piersiowy, neutralizuje i odprowadza nadmiar płynów, toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; węzły chłonne niszczą szkodliwe mikroorganizmy zapobiegają przedostawaniu się toksyn do krwi)
Odtruwanie to zatem gwarancja zdrowia i lepszego samopoczucia.
Tylko prawidłowe funkcjonowanie tych wszystkich narządów umożliwi Ci sprawną detoksykację, która polega na dokładnym usunięciu z organizmu wolnych rodników oraz wyleczeniu chorób. Poprawia się przemiana materii, praca wątroby, nerek, żołądka, perystaltyka jelit i wydzielanie insuliny przez trzustkę.
W jaki sposób możemy oczyścić organizm?
Sposobów na oczyszczanie organizmu jest wiele.
-odpowiednią dietę,
-kąpiele w glinkach,
-sauna
Dieta
- najlepiej oparta na surowcach z upraw ekologicznych
- picie dużej ilości wody
- wyeliminowanie cukru, potraw smażonych i produktów przetworzonych
- picie soków z warzyw i owoców przygotowanych samodzielnie
- odpowiednia obróbka termiczna – gotowanie na parze, blanszowanie, gotowanie w małej ilości wody i pieczenie
Warto wspomóc kurację wysiłkiem fizycznym i sauną (jeśli nie ma przeciwwskazań). W ten sposób zwiększysz ilość wydalanego potu. Pomogą ci tez kąpiele w solankach, glinkach i okłady, maseczki do twarzy, włosów oraz kąpiele stóp.
Masaże ciała, naprzemienny prysznic zimną i ciepłą wodą też poprawiają stan twojej skóry i usprawnią układ limfatyczny.
A teraz przepisy na pyszne koktajle |
1. Koktajl z owoców cytrusowych
Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą
2. Koktajl bananowy z mlekiem
Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.
3. Koktajl pomarańczowy
Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka drożdży piwnych.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem.
Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.
4. Koktajl truskawkowo-miodowy
Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.
5. Koktajl jabłkowy
Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jogurty jabłkowe, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Składniki wlać do miski i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.
6. Koktajl wzmacniający
Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.
7. Koktajl truskawkowo-bananowy
Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny, słodzik, ½ litra mleka lub kefiru.
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.
8. Koktajl indyjski
Składniki: 2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 goździki, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku.
Wszystkie składniki połączyć i miksować w mikserze aż będzie piana.
Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
9. Koktajl z kiwi
Składniki: 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 1-2 kiwi, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i
wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować
dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.
10. Koktajl mango z ananasem
Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie: Ananasa i mango obrać, pokroić w kawałki
(wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do
blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki
i miód. Całość zmiksować na gładko.
Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 10-15 ml ajerkoniaku, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej, ½ łyżeczki skrzypu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.
Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, szczypta imbiru.
Przygotowanie: Mango zmiksować z miąższem z jednej pomarańczy i
szczyptą imbiru. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd
skóry, a imbir polepsza krążenie.
Przygotowanie: do każdego z owoców dodać jogurt i lód, a następnie przekładać warstwami
Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze
części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko
zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po
czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie
zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwinie zmiksować tylko z cukrem.
Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktajl brzoskwiniowy,
delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
17. Koktajl fioletowy
Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz