środa, 18 września 2013

Zapotrzebowanie organizmu człowieka na dane składniki odżywcze

Składniki odżywcze - substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego przez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia.

 

Należą do nich: 

- węglowodany 


 

 

 

  - białka   

~ pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)

~ niepełnowartościowe (roślinne)

~ częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach (np. soja)

 

 

 

 - tłuszcze 

~ roślinne 

~ zwierzęce

 

 

 

 

 

 

 - witaminy

 

 

 

 

 

 

 

  - sole mineralne

~ makroskładniki (wapń, magnez, fosfor, sód, chlor, siarka, potas)

~ mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)

 

 

 

 

 

 - woda



 

 

 

 

 

 

 

Funkcje składników odżywczych:

 

- budulcowa (białka, składniki mineralne)
- dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek

 

 

 

 

 

 

- energetyczna (tłuszcze, węglowodany)
- służą jako `paliwo` dostarczające energii

 

 

 

 

 

 

- regulująca (witaminy, składniki mineralne)
- pomagają regulować procesy zachodzące w organizmie  

 

 

 

 

 


 

 

Rola i znaczenie WĘGLOWODANÓW w żywieniu człowieka ...
 

... determinowana jest przede wszystkim: 
 - stopniem ich przyswajalności
-budową
-właściwościami fizykochemicznymi 

Węglowodany przyswajalne wykorzystywane są jako materiał energetyczny (po rozprowadzeniu do komórek w formie utlenionej glukozy)

 Ilość spożytych przyswajalnych węglowodanów
 - wystarczająca ilość - przekształcenie w glikogen (glikogenogeneza!) służy jako materiał zapasowy, magazynowany w mięśniach i wątrobie 

  • w przypadku braku podaży węglowodanów przyswajalnych - zgromadzony glikogen wykorzystywany jest (glikogenoliza) do własnych potrzeb energetycznych
  • w przypadku braku rezerw glikogenu - organizm do produkcji glukozy może wykorzystać niektóre aminokwasy lub glicerol uwolniony z triacylogliceroli (glukoneogeneza)

Proporcje składników energetycznych

Na podstawie badań nad spożyciem żywności wykazano, że:

-tłuszcze nie powinny pokrywać więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego 

-białka 10-15%

-węglowodany 60-60%

Obecnie jednak zaleca się większe spożycie węglowodanów kosztem ograniczenia spożycia tłuszczów.


Zapotrzebowanie organizmu człowieka na BIAŁKA i AMINOKWASY

Białko stanowi źródło energii niezbędnej do pracy mięśni. 


Podstawą ustalenia minimalnego i indywidualnego zapotrzebowania na białko jest badanie bilansu azotowego.

W organizmach żywych przemiana białkowa odbywa się w sposób ciągły (nawet podczas głodu), dlatego białka nie są magazynowane w większych ilościach. 
Im większe spożycie białek, tym więcej produktów ich przemiany jest wydalane.

Bilans azotowy:
Bilans N = Np - (Nm+Nk+Nsk)

Np- azot białka pobranego z pożywieniem
Nm- azot białkowy wydalany z moczem
Nk- azot białkowy wydalany z kałem
Nsk- azot wydalany przez skórę

 

Bilans azotowy dodatni: 

ilość azotu przyjmowanego z pożywieniem jest większa od ilości azotu wydalanego; część niewydalonego azotu zatrzymywana jest przez organizm jako materiał budulcowy (najczęściej: u dzieci i młodzieży w okresie dorastania, u kobiet ciężarnych i karmiących, u rekonwalescentów)


Bilans azotowy zerowy: 

równowaga azotowa (u ludzi dorosłych i zdrowych) 


Bilans azotowy ujemny:

ilość azotu pobranego z pożywieniem jest mniejsza niż wydalanego (gdy białka spożywane są w niedostatecznej ilości lub są to białka niepełnowartościowe)

 

 

W żywieniu człowieka dominującą rolę w pokryciu zapotrzebowania na białko odgrywają produkty pochodzenia zwierzęcego, tj.:

-jaja 

-mleko i jego przetwory

-mięso zwierząt (głównie parzystokopytnych, drobiu i ryb)  

 

W produktach tych zawartość białka waha się w szerokich granicach - od 3% w mleku do ok. 20% w mięsie wołowym.




Produkty pochodzenia roślinnego zawierają znacznie mniej białka niż produkty pochodzenia zwierzęcego. 

Przeciętna zawartość białka w tych produktach kształtuje się w granicach 1-2%.

Niektóre warzywa zawierają jednak więcej białka:

-groszek zielony (ponad 6%)

-brukselka (ok. 5%)

-dojrzałe i suche nasiona roślin strączkowych: (21-25% !) fasola, groch, soczewica, soja

Rośliny strączkowe zwłaszcza w krajach azjatyckich są podstawowym źródłem tego składnika.


Wartość odżywcza białek (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) jest zróżnicowana, jednak białka poch. roślinnego odznaczają się mniejszą wartością odżywczą. 
 
W każdym posiłku jest pewna ilość białek o zróżnicowanej wartości odżywczej, które w wyniku procesu trawienia i wchłaniania dostarczają mieszaniny aminokwasów wykorzystywanych do biosyntezy białek ustrojowych.

Np. produkty zbożowe zawierają białka ubogie w lizynę, co można uzupełnić mlekiem lub jego produktami, które są bogate w ten aminokwas.
 
Wykorzystując różnorodność produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, można konstruować posiłki o dużej wartości odżywczej, co pozwala unikać niedoborów białkowych.

Niedożywienie białkowe, które nadal występuje w krajach Afryki i Azji, pojawia się także wśród ludności krajów rozwiniętych, a zwłaszcza u przewlekle chorych.

 

Rodzaje niedożywienia białkowego:
 
typu marasmus:
-związane z niedoborami białkowo-energetycznymi
-zmniejsza się masa ciała 
-osłabiona siła mięśni
-pojawia się niedokrwistość
-zmniejszenie odporności
-upośledzenie funkcji oddechowej, krążenia, trawienia i wchłaniania
-ten rodzaj niedożywienia pojawia się w wyniku długotrwałego głodzenia, urazów i stanów pooperacyjnych
 
 
typu kwashiorkor:
-można traktować jako dalszy etap marasmus (pogłębienie się niedoborów białkowych oraz znaczne nasilenie katabolizmu)
-krańcowe wyniszczenie organizmu, a nawet śmierć
 
 
 typu mieszanego:
-występuje w stanach znacząco zwiększonego katabolizmu przy niedostatecznym dowozie białka
-może pojawić się u przewlekle chorych, jako dalszy etap marasmus
  
Nadmierne spożycie białka również nie jest korzystne dla zdrowia człowieka. 
U niemowląt i małych dzieci może powodować biegunki, objawy kwasicy, odwodnienie i podwyższoną temperaturę ciała. Dla dorosłych zbyt duże spożycie białka stanowi obciążenie dla pracy nerek oraz wątroby, co ma szczególne znaczenie w stanach upośledzenia czynności tych narządów.
 
Najważniejsza jest RÓWNOWAGA.







1 komentarz: