niedziela, 8 września 2013

Detoksykacja, czyli czyszczenie organizmu "od środka"

Skuteczne oczyszczanie organizmu z toksyn

 

Co to są toksyny i skąd się biorą?

Słowo toksyna nie brzmi tak groźnie jak trucizna, ale oznacza to samo.
Codziennie jesteś  narażona na działanie przeróżnych trujących substancji.
Są w tym co jesz i czym oddychasz.
 Powstają też wewnątrz twojego organizmu. Oczyszczanie „od środka”, czyli detoksykacja staje się wręcz niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.

 Toksyny występują między innymi w postaci bardzo aktywnych cząsteczek metabolicznych zwanych wolnymi rodnikami. 
W mniejszym lub większym stopniu zaburzają one homeostazę czyli wewnętrzną równowagę Twojego organizmu, ograniczają przyswajanie substancji odżywczych i wypłukują z niego cenne pierwiastki. Skutkiem ich działania jest spadek odporności i uczucie braku energii.

 To właśnie wolne rodniki przyczyniają się do powstawania poważnych chorób, np.: nowotworów, niewydolności i stanów zapalnych nerek, układu moczowego czy prostaty a także gwałtownie przyspieszają proces starzenia.
  
 Często wystarczy detoksykacja i zmiana diety, by zlikwidować przyczynę choroby.
   


Jakie skutki zdrowotne powoduje nagromadzenie toksyn w organizmie? 

  • zaburzenia ze strony układu trawienia
  • problemy jelitowe
  • powolny metabolizm
  • cellulitis
  • worki i sińce pod oczami
  • zgaga
  • nieprzyjemny oddech
  • problemy ze skórą
  • zmatowiałe i łamliwe włosy
  • słabe paznokcie
  • zmęczone oczy i spierzchnięte usta
  • brak spadku wagi pomimo diety 

Walczysz z dolegliwościami łykając tabletki, stosując drogie kremy na cellulitis i katujesz się drastyczną dietą. Zamiast wymarzonego dobrego samopoczucia i spadku wagi, czujesz się jeszcze gorzej?
Dzieje się tak, booo.... - Tabletki przeciwbólowe, nasenne i uspokajające, napoje energetyzujące czy suplementy witaminowe na nic się nie zdadzą, jeśli najpierw nie pozbędziesz się toksyn.

 Na czym polega oczyszczanie i w jaki sposób odtruwa się organizm? 

Twój organizm potrafi oczyścić się sam z toksyn w naturalny sposób, jednak trwa to długo. 

 
W detoksykacji bierze udział:

- wątroba (ma znakomite zdolności regeneracyjne, pod warunkiem, że nie jest poważnie uszkodzona, jest także najważniejszym organem w detoksykacji; trafiają do niej trucizny wchłonięte z układu pokarmowego, alkohol, leki - tu zamieniają się w nieszkodliwe substancje i wydostają się za pośrednictwem nerek i skóry; magazynuje również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach) 
- nerki (oczyszczają krew z trujących substancji, dzięki nim pozbywamy się też nadmiaru wody, soli i hormonów)
- jelito grube (wydalanie niestrawionych resztek pokarmu, wody, celulozy, włókien roślinnych, martwych komórek krwi, śluzu i chorobotwórczych drobnoustrojów; obecne we florze jelitowej bakterie chronią przed infekcją ze strony grzybów, drożdży, wirusów, pasożytów i szkodliwych bakterii)
- skóra (narząd służący do wydalania, czyli oczyszczania organizmu; wraz z potem przez pory skórne usuwane są związki toksyczne, szkodliwe produkty przemiany materii i nadmiar wody)
- płuca (poprzez płuca wchłaniasz tlen i usuwasz dwutlenek węgla)
- układ limfatyczny (czyli węzły chłonne, naczynia limfatyczne i przewód piersiowy,  neutralizuje i odprowadza nadmiar płynów, toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; węzły chłonne niszczą szkodliwe mikroorganizmy zapobiegają przedostawaniu się toksyn do krwi)
Odtruwanie to zatem gwarancja zdrowia i lepszego samopoczucia.
Tylko prawidłowe funkcjonowanie tych wszystkich narządów umożliwi Ci sprawną detoksykację, która polega na dokładnym usunięciu z organizmu wolnych rodników oraz wyleczeniu chorób.          Poprawia się przemiana materii, praca wątroby, nerek, żołądka, perystaltyka jelit i wydzielanie insuliny przez trzustkę. 


 W jaki sposób możemy oczyścić organizm?

Sposobów na oczyszczanie organizmu jest wiele. 

Możesz prowadzić detoksykację poprzez:

-odpowiednią dietę, 
-kąpiele w glinkach, 
-sauna







Dieta 

- najlepiej oparta na surowcach z upraw ekologicznych
- picie dużej ilości wody
- wyeliminowanie cukru, potraw smażonych i produktów przetworzonych
- picie soków z warzyw i owoców przygotowanych samodzielnie
- odpowiednia obróbka termiczna – gotowanie na parze, blanszowanie, gotowanie w małej ilości wody i pieczenie

Warto wspomóc kurację wysiłkiem fizycznym i sauną (jeśli nie ma przeciwwskazań). W ten sposób zwiększysz ilość wydalanego potu. Pomogą ci tez kąpiele w solankach, glinkach i okłady, maseczki do twarzy, włosów oraz kąpiele stóp.



Masaże ciała, naprzemienny prysznic zimną i ciepłą wodą też poprawiają stan twojej skóry i usprawnią układ limfatyczny.


A teraz przepisy na pyszne koktajle

1. Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy   

Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą






 2. Koktajl bananowy z mlekiem

Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
 

Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.

  

 3. Koktajl pomarańczowy

 Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka drożdży piwnych.
 

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem. 
Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.




4. Koktajl truskawkowo-miodowy

Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
 

Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.



5. Koktajl jabłkowy 

Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jogurty jabłkowe, 1 łyżka miodu.
 

Przygotowanie: Składniki wlać do miski i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.









6. Koktajl wzmacniający

Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
 

Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.







7. Koktajl truskawkowo-bananowy

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny, słodzik, ½ litra mleka lub kefiru.
 

Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.





8. Koktajl indyjski

 Składniki: 2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 goździki, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
 
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku. Wszystkie składniki połączyć i miksować w mikserze aż będzie piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.







9. Koktajl z kiwi


Składniki3/4 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 1-2 kiwi, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu.
 
Przygotowanie: Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.

 





10. Koktajl mango z ananasem

 Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
 
PrzygotowanieAnanasa i mango obrać, pokroić w kawałki (wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Całość zmiksować na gładko.





 
11. Koktajl jeżynowy
Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 10-15 ml ajerkoniaku, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.   
 
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
 
 
 
 
 
 
 
12. Koktajl wiśniowy
 Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej, ½ łyżeczki skrzypu.
 
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.
 
 
 
13. Koktajl na piękną cerę
Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, szczypta imbiru.
 
Przygotowanie: Mango zmiksować z miąższem z jednej pomarańczy i szczyptą imbiru. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd skóry, a imbir polepsza krążenie.
 
 
 
 
 
  
 
 
14. Koktajl wieloowocowy:
Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, lód.
 
Przygotowanie: do każdego z owoców dodać jogurt i lód, a następnie przekładać warstwami
 
 
 
 
 
 
 
15. Koktajl gruszkowy z cynamonem
 Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
 
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
 
 
 
 
 
16. Koktajl brzoskwiniowy
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
 
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwinie zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktajl brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
 
 
 
17. Koktajl fioletowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
 
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz